This website uses cookies to offer you a great experience and to help us understand how our website is being used. By using this website, you consent to our use of cookies. For full details on how we manage data, read our Privacy Policy.

Accept
Apollo Bay Primary – 12

Apollo Bay Primary – 12

Client:
Department of Education and Early Childhood Development VIC

Location:
Apollo Bay, VIC

Status:
Built, 2015

Floor Area:
Building 1900 sqm
External Works 6000 sqm

Contact Person:
John Sprunt

With clever adaptations, designed to acclimatise learning potential to a picturesque rural /coastal / rainforest setting, Stage 2 works for Apollo Bay P-12 College represents a major enhancement of quality State education facilities.

Buildings are sited to provide more useable and sheltered outdoor spaces, radiating from a central hub that also serves to contextualize with previous construction works in 2005 and 2010.

A central circulation spine serves to connect a new main entry with the northern part of site, previously under utilised, with views of nearly rolling hills and farmland; the canteen to the north is a destination point , overlooks the existing oval and will allow future shared community use. Single loaded classrooms provide equity of indoor/outdoor learning opportunities and protect students from what can be a harsh climate. The ‘barnacles’ where originally designed as a play on the bay window, a space that Juniors could experience a different way of learning. The Barnacles have become the element that has defined the architecture.

The educational rationale is premised on flexible and adaptable learning spaces for Junior, Middle and Senior learning communities: open areas are defined by mobile joinery units and sliding walls, and supported by more clearly designated support and staff areas; senior areas are more readily adapted to varying class sizes and uses; and specialist areas are located for central access by both students and the greater school community. Significant landscape works are central to the notion of indoor/outdoor learning and the different types of space are used to further support the idea of 3 sub-schools supported by a central hub.

Environmental initiatives such as heat recovery units, acoustic absorptive wall linings, and significant northern covered areas all serve to maximize internal environment qualities. Building materials have been chosen for longevity, low maintenance and availability.

MoreLess

Client:
Department of Education and Early Childhood Development VIC

Location:
Apollo Bay, VIC

Status:
Built, 2015

Floor Area:
Building 1900 sqm
External Works 6000 sqm

Contact Person:
John Sprunt