Architectus acknowledges the Australian Aboriginal and Torres Strait Islander peoples of this nation as the Traditional Custodians of the lands on which we live and work.

We pay our respects to Elders, past and present.

Architectus is committed to honouring Australian Aboriginal and Torres Strait Islander peoples’ unique cultural and spiritual relationships to the land, waters and seas and their rich contribution to society.

This website uses cookies to offer you a great experience and to help us understand how our website is being used. By using this website, you consent to our use of cookies. For full details on how we manage data, read our Privacy Policy.

Accept

Architectus reveals plans for a new building and gateway for UNE’s Tamworth Campus

We are delighted to unveil the initial design concepts of the University of New England’s (UNE) Tamworth Central project, the foundation building for the proposed campus on the existing Velodrome site, located on Peel Street in Tamworth’s city centre.

UNE’s vision for the Tamworth campus is to create an environment with shared and multi-functional spaces that reflect a future-focused and innovative model of higher education for students and the
community.

UNE Vice-Chancellor Professor Chris Moran said: “The proposed building design shows an inspiring physical space for student support and engagement with the community. The designs presented today show how the building’s spaces might flexibly adapt to the community’s needs as the city grows and its education needs change.”

A collaboration with First Nations design partner, Yerrabingin, and members of the local community, the building’s design celebrates connection to the river and landscape, enlivens the urban edges of the campus, and creates a sense of arrival for the community anticipated to use the new spaces each day.

The new four-storey building prioritises flexibility, amenity, and connectivity to enrich the campus and student experience. With over 2,000 square metres, the facility will include flexible, multi-purpose spaces to support teaching, research and collaboration. The building is designed to achieve a 5-star Green Star rating.

Architectus Principal Karl Eckermann said: “We designed with community in mind, including First Nations peoples, future students, and industry. Our concept promotes student success, equitable access to learning, and an environment that is inclusive and welcoming. The materials, colours, and soft geometry of the building reflect the landscape, making it an architecturally significant addition to Tamworth.”

Drawing inspiration from Tamworth’s rich landscape, the building is conceived as a gathering place for teaching and learning, a shady and welcoming, warm space. A deep verandah encircles the building’s perimeter, serving as an architectural adaptation to the Australian climate, creating an in-between space to filter light and encourage social interactions. It grounds the building in the earth, among the trees and rocks, providing a human scale.

Read more about the project here.

A place to share knowledge — where the buildings and landscape create a refuge and infused with elements of Country; to listen, learn, explore, and flourish at the edge of water.