This website uses cookies to offer you a great experience and to help us understand how our website is being used. By using this website, you consent to our use of cookies. For full details on how we manage data, read our Privacy Policy.

Accept
Macquarie University Central Courtyard Building 1

Macquarie University Central Courtyard Building 1

Client:
Macquarie University

Location:
Macquarie Park, NSW

Status:
Construction

Floor ARea"
21 210 sqm

Contact Person:
Luke Johnson

Architectus was engaged by Macquarie University to design the redevelopment of the Central Courtyard Precinct. The Hub replaces an existing building and will provide a range of flexible learning and teaching spaces, F&B venues, multi-purpose and graduation halls and associated amenities.

Designed as a progressive and exciting contemporary building, without overt references to its Brutalist neighbours, the building form comprises a matrixof narrow, light filled floor plates with a permeable skin, allowing views in to the active spaces and views out to the beauty of the Central Courtyard Precinct’s landscaped setting. Fingers of floor plate intermesh with fingers of landscaping, bluring the distinction between inside and outside.

Located at the heart of the most beautiful part of the campus, with extensive exposure to the desirable northern sun, the built form steps down to provide large north-facing decks on each level, bringing more light into the building while providing a form that sits softly within the landscape.

The vertical circulation core is highly visible from the Courtyard and also from most places within the building. The two internal light courts and the stair tower combine to form a contiguous, visually open volume. Acting as an indoor/outdoor atrium, this combined space allows for clear legibility of circulation, visual connection between functions, encourages social interaction, and sustainable passive design for environmental comfort and ventilation.

Sunlight and natural greenery are infused into the heart of the building and at ground level operable glass walls function to seasonal modes to allow the floor space to flow seamlessly from the Central Courtyard through to the light courts and terraces which overlook the northern landscape and lake.

MoreLess

Client:
Macquarie University

Location:
Macquarie Park, NSW

Status:
Construction

Floor ARea"
21 210 sqm

Contact Person:
Luke Johnson