Architectus acknowledges the Australian Aboriginal and Torres Strait Islander peoples of this nation as the Traditional Custodians of the lands on which we live and work.

We pay our respects to Elders, past and present and emerging.

Architectus is committed to honouring Australian Aboriginal and Torres Strait Islander peoples’ unique cultural and spiritual relationships to the land, waters and seas and their rich contribution to society.

This website uses cookies to offer you a great experience and to help us understand how our website is being used. By using this website, you consent to our use of cookies. For full details on how we manage data, read our Privacy Policy.

Accept
Architectus

Architectus restores the beating heart of Macquarie University

The Architectus-designed 1 Central Courtyard Building is the latest piece to be completed in the transformative Macquarie University Central Courtyard Precinct Redevelopment.

Completed over seven years, Architectus has realised one of the most remarkable transformations of an Australian university campus during the challenges of the global pandemic.

The world-class Central Courtyard Precinct responds to rapid social and digital shifts in the tertiary education landscape and importantly will restore the ‘beating heart’ of the Macquarie University Campus.

Awarded through a design competition process in 2015, Architectus collaborated closely with Macquarie University to realise the Central Courtyard Precinct Redevelopment and along the way collaborated on additional signature buildings through a commitment to sustainability, connectivity, and rejuvenation.

The transformation of the Central Courtyard Precinct is the University’s most comprehensive redevelopment in two decades. The design reflects Macquarie University’s commitment to revitalising the buildings, public realm and biodiversity of the campus while fulfilling their priorities to academic, social, residential, and commercial activities.

The 40,000 square metre Central Courtyard Precinct Redevelopment encompassed:

  • the extensive landscaped Central Courtyard grounds (landscape architecture by ASPECT Studios);
  • the recently completed 1 Central Courtyard Building (known as The Hub);
  • R1 and R2 Student Accommodation Buildings;
  • adaptive-reuse of the Lincoln Building’s internal spaces and creation of a new retail promenade (façade by AR-MA) and
  • the conversion of Building C7A’s original campus library and levels 3, 4 and 5 into MAZE.
Macquarie University CCP

Several other temporary and innovative spaces were also designed to facilitate ongoing Campus operations during the precinct’s redevelopment.

Architectus Principal, Luke Johnson said, “The creation of stimulating internal and external spaces within tertiary education precincts enables students, academic staff and industry representatives to engage and evolve together in positive ways.

“The Macquarie University Central Courtyard Precinct Redevelopment has restored the beating heart of the campus and embodies the future of tertiary education – vibrant, dynamic precincts that engage and enhance the human experience.”

The completed precinct marks an important milestone in the realisation of Macquarie University’s campus master plan. The proposal saw sections of the 126-hectare campus, originally designed by Wally Abraham in the 1960s, reimagined to provide contemporary facilities for staff and students in the 2020s and beyond.

We look forward to seeing staff and students on campus using these incredible new spaces. Learn more about the campus transformation here.