Architectus acknowledges the Australian Aboriginal and Torres Strait Islander peoples of this nation as the Traditional Custodians of the lands on which we live and work.

We pay our respects to Elders, past and present and emerging.

Architectus is committed to honouring Australian Aboriginal and Torres Strait Islander peoples’ unique cultural and spiritual relationships to the land, waters and seas and their rich contribution to society.

This website uses cookies to offer you a great experience and to help us understand how our website is being used. By using this website, you consent to our use of cookies. For full details on how we manage data, read our Privacy Policy.

Accept
Architectus
Macquarie University 1 Central Courtyard Building

Macquarie University 1 Central Courtyard Building

Client:
Macquarie University

Location:
Macquarie Park, NSW

Status:
Completed, 2021

Floor ARea"
21 210 sqm

Contact Person:
Luke Johnson

Architectus was engaged by Macquarie University to design the redevelopment of the Central Courtyard Precinct. The Hub replaces an existing building and will provide a range of flexible learning and teaching spaces, F&B venues, multi-purpose and graduation halls, and associated amenities.

Designed as a progressive and exciting contemporary building, without overt references to its Brutalist neighbours, the building form comprises a matrix of narrow, light-filled floor plates with a permeable skin, allowing views into the active spaces and views out to the beauty of the Central Courtyard Precinct’s landscaped setting. Fingers of floor plate intermesh with fingers of landscaping, blurring the distinction between inside and outside.

The building was designed from the inside out, with learning space volumes and timetable analysis driving the shape of the floor plate. The large-span structure and generous floor-to-floor heights allow natural light to spread across the large floor plate, with suspended acoustic ceilings becoming a sculptural element.

Internal voids connect the ground floor with the two upper floors, and the interior’s sightlines promote a lively sense of belonging. The interior elements lead the use of the spaces, with flooring inlays indicating different teaching scenarios, movable wall planes and interactive teaching walls.

The design visually connects to the newly landscaped Central Courtyard and the natural bushland beyond the campus.

Located at the heart of the most beautiful part of the campus, with extensive exposure to the desirable northern sun, the built form steps down to provide large north-facing decks on each level, drawing more light into the building while providing a form that sits softly within the landscape.

The vertical circulation core is highly visible from the Courtyard and from most places within the building. The two internal light courts and the stair tower combine to form a contiguous, visually open volume. Acting as an indoor/outdoor atrium, this combined space allows for clear legibility of circulation, visual connection between functions, encourages social interaction, and sustainable passive design for environmental comfort and ventilation.

MoreLess
Macquarie University 1 Central Courtyard Building The Hub
Macquarie University - 1CC Building Interior
Macquarie University 1 Central Courtyard Building The Hub
Macquarie University 1 Central Courtyard Building The Hub
Macquarie University 1 Central Courtyard Building The Hub
Macquarie University 1 Central Courtyard Building The Hub

Client:
Macquarie University

Location:
Macquarie Park, NSW

Status:
Completed, 2021

Floor ARea"
21 210 sqm

Contact Person:
Luke Johnson