This website uses cookies to offer you a great experience and to help us understand how our website is being used. By using this website, you consent to our use of cookies. For full details on how we manage data, read our Privacy Policy.

Accept
International Criminal Courts

International Criminal Courts

Client:
The International Criminal Court

Location:
The Hague, The Netherlands

Status:
Design Competition, 2008

Contact Person:
Dr. Stephen Long

In a global environment where political and social frameworks are unpredictable and constantly shifting, the International Criminal Court needs to appear secure and reliable. Architectus proposed that the courts should read as solid, grounded elements within the broader landscape.

Formally, the building is a big box of space: a heroically-scaled, architectonic ‘pergola’ filled with natural light and lined on both long sides by protective hedges of planting to mediate between internal and external environments. The courtrooms are conceived of as solid objects – thick-walled and foursquare – lodged centrally within the pergola andon view. Each courtroom is, in effect, a courtyard – a miniature civic square enclosed on three sides by a protective thick wall containing associated offices and functions, with the fourth side open to views over the dunes beyond. To each side of the courtrooms are the cellular offices of the court bureaucracy. In contrast to the courtrooms, these are glazed, translucent boxes arranged around landscaped courtyards.

The court and its offices are located along two cross-axial ‘streets’. The courtrooms read as freestanding buildings on the four corners of the intersection of the axes, which terminate in landscaped courtyards. Additional courtyards on either side of the long axis punctuate the journey through the building. The experience is of witnessing justice dispensed openly in the light and on view to the world.

MoreLess

The Jury rated the spatial quality of the courtrooms and the public area as high, and respected the clear organisation and structure of the design with the different organs of the ICC being clear and placed in a logical and comprehensible manner.

Client:
The International Criminal Court

Location:
The Hague, The Netherlands

Status:
Design Competition, 2008

Contact Person:
Dr. Stephen Long