No.1 Sylvia Park Office Building

No.1 Sylvia Park Office Building

New Zealand’s favourite shopping centre, with its wide selection of retailers complemented by entertainment and dining options, has already become a destination in itself. The addition of the first office building on site supports Sylvia Park’s ambitions to transform into a metropolitan town centre.

A master planning exercise determined the site for the first of several planned office buildings. No.1 is located close to the mall’s heart, ‘The Cone’, and extends the existing restaurant precinct westward.

Food and beverage operators on ground floor face north and overlook ‘The Grove’, a new landscaped square which forms the entrance to the dining lane. The lobby for the offices has its address on the mall’s ring road.

A side core on the building’s southern facade provides access to large, efficient and flexible floor-plates (on average 1250m2) with only four internal columns. Level one can be directly accessed from the lobby via a spiral stair. On this level, juliet balconies with sliding doors visually connect the workplace to the activity on the square below. A floor to floor height of five metres enables the future expansion of the adjacent retail space.

Levels two to nine are arranged in three vertical villages around north facing atria with inter-floor connections. Optional awning windows allow for naturally ventilated porches.

The building’s envelope transitions from a solid south facade with projecting bay-windows via east/west façades with punched windows and vertical sunshades to a fully glazed north facade with horizontal sunshades – opening up the view to Mount Wellington, the area’s impressive volcanic cone.

Project Sheet

Project Summary

Client
Kiwi Property
Location
Auckland, New Zealand
Floor area
11 370 m²
Original value
$80m
Contact
Severin Soder